Over ons

Wat is Langedijk Waterrijk

Stichting Langedijk Waterrijk is, zoals de tekst al doet vermoeden, gevestigd in het vroegere Langedijk, tegenwoordig Dijk en Waard

Langedijk bestond uit de dorpen Oudkarspel, Noord-Scharwoude, Zuid-Scharwoude, Broek op Langedijk, Sint Pancras en een deel van Koedijk. Het ligt aan het Geestmerambacht. Dit bijzondere gebied bestond oorspronkelijk uit 15.700 eilanden, ontstaan door het handmatig graven van sloten. Deze eilanden zijn eeuwenlang gebruikt voor de teelt van aardappelen, uien maar later vooral bekend door kool. De kool, maar ook de  kool die verwerkt wordt tot zuurkool zette Langedijk op de kaart. De groenteveiling van Broek op Langedijk was de eerste vaarveiling van Nederland, gebouwd op het water. Nu is daar Museum Broeker Veiling gehuisvest. 

Rond 1970 werd het  Geestmerambacht verkaveld. De vaarten en sloten werden gedempt en werden wegen. Van vaarpolder naar rijpolder. Destijds een goed bedoelde ontwikkeling voor de economie. Erg jammer dat men wat rigoureus omging met het karakteristieke landschap en cultuurwaarden. Het oorspronkelijke dorpsgezicht ging deels verloren.

Met het dempen van vaarten en sloten kwam er ook een einde aan het beroepsmatig varen met schuiten en typisch voor Langedijk gebouwde vrachtschepen. In 1995  waren dit de redenen voor oprichting van de Stichting Langedijk Waterrijk .

De doelstellingen samengevat:

Behoud van Varend erfgoed

Langedijk Waterrijk is aangesloten bij de Federatie Varend Erfgoed Nederland. Als behoudsorganisatie van onze karakteristieke Langedijker akkerschuiten, zoals motorschuiten, vletten, de rondkont en kloetschuitjes. Tegenwoordig ook van de Streker Veldschuiten. Als een schuit voldoet aan de criteria van de Federatie (tenminste 50 jaar oud en oorspronkelijk van uiterlijk), kan de schuit worden toegelaten tot het Register Varend Erfgoed Nederland en zelfs een Varend Monument® worden. Onze Werkgroep Varend erfgoed heeft kennis van de procedure en bekijkt of de schuiten voldoen aan de gestelde criteria.

Daarnaast is op onze website een database te vinden waar alle schepen zijn terug te vinden “Varend Erfgoed/schuiten galerij“

Opwaarderen van vaar-water

Langedijk en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is onze identiteit. Water leeft en water geeft. Water in de omgeving geeft een meerwaarde aan de leef kwaliteit. Water is nooit hetzelfde en altijd ontspannend, ervaar het eens tijdens onze activiteiten. Langedijk Waterrijk werkt intensief samen met de gemeente Dijk en Waard en Hoogheemraadschap over bijvoorbeeld waterkwaliteit en een betere doorvaarbaarheid.  Samen met de gemeente zoeken we naar mogelijkheden om projecten mogelijk te maken en denken we creatief mee over oplossingen.  Zo zijn er recentelijk in de bomenbuurt van Zuid-Scharwoude een aantal sloten aangesloten op het vaarnetwerk door de aanleg van een viertal bruggen waardoor we helemaal tot het oude veilingterrein in Noord-Scharwoude kunnen varen. Wijken worden gebouwd met de visie op water. Wonen in Dijk en Waard krijgt meerwaarde. 

“Langedijk leeft met water” 

Beleef het mee!

Organiseren van activiteiten

De werkgroep activiteiten organiseert tijdens het vaarseizoen diverse activiteiten of varende evenementen

Voor evenementen en activiteiten is het noodzakelijk dat men zich inschrijft via de website, voor de start van het vaarseizoen worden de datums bekend gemaakt.
Naast deze jaarlijkse activiteiten organiseert Langedijk Waterrijk eens in de 5 jaar Koolsail. Dan zijn er meerdere dagen veel feestelijkheden en activiteiten op en rond het water.

Help mee, word donateur!

Langedijk Waterrijk kan alleen maar functioneren dankzij de meer dan 650 donateurs. Word ook donateur en steun ons werk. Als donateur krijgt u driemaal per jaar ons mooie blad met nieuws en achtergronden. 

U kunt meevaren tijdens de vele activiteiten en wij organiseren jaarlijks een schitterende donateursavond. Bovendien steunt u actief de organisatie die waakt over de vaarbelangen in Langedijk.

En u bent al donateur vanaf € 10,- per jaar! Geef uzelf op via de website en doe mee!

Secretariaat: Postbus 47, 1723 ZG Noord-Scharwoude.

Info: info@langedijkwaterrijk.nl

Publicaties