Zie ook de schouwcommissie

Behoud Varend Erfgoed

Eén van de doelstellingen van Langedijk Waterrijk is het behoud van het Varend erfgoed. Originele schuiten en schepen komen soms zelfs voor de status Varend Monument ® in aanmerking als zij in originele staat zijn behouden of teruggebracht. Onze schouwcommissie van Langedijk Waterrijk bekijkt of dit zo is.

 

Op deze pagina's proberen wij u zo goed mogelijk te informeren over het Varend Erfgoed van Langedijk en omgeving.  

Houten schuiten

Veel houten schuiten zijn er niet meer en al helemaal niet varend. In het Museum Broeker Veiling zijn er nog een paar te zien.

Op de pagina Houten Schuiten vind je een overzicht van de houten schuitjes die vroeger in gebruik waren 

Stalen schuiten

Stalen schuiten zijn er nog in overvloed. Ze worden zelfs nog nieuw gemaakt.

De oude schuitjes werden vroeger geklonken. Tegenwoordig wordt het staal gelast. Om in aanmerking te komen voor de schouw moet de schuit minimaal 50 jaar oud zijn en voldoen aan bepaalde criteria. Bij Langedijk Waterrijk kun je een schuit door de schouwcommissie laten schouwen. Zij bepalen dan of de schuit voldoet aan de criteria.

Zie hier een overzicht van de verschillende stalen schuiten.

Vrachtschepen

Vroeger brachten de tuinders hun producten (kool, uien, aardappelen) naar de veilingen van het Geestmerambacht. Na veiling werd het overgeladen in vrachtschepen die het vervolgens vervoerden naar de grote steden. De "Langedijker" is een vrachtschip dat precies op maat gemaakt was voor de sluis in Broek op Langedijk.